Dekorativ bild

Öka värdet på dina föremål

Lär dig hur du bäst vårdar och bevarar dina föremål med Stockholms Auktionsverk i Sickla

Tid och plats:

Den 24 maj, kl. 12–17.
Stockholms Auktionsverk i Sickla, Järnvägsgatan 35
Ingen föränmälan krävs.

Underhåll blir aldrig omodernt. Stockholms Auktionsverk i Sickla vill sprida kunskap om hur vi kan ta bättre hand om våra saker. Att bevara möbler och föremål på rätt sätt är en hjärtefråga som sträcker sig längre än auktionshusets lager. Att vårda våra ägodelar för kommande generationer är så klart väldigt gynnsamt ur ett hållbarhetsperspektiv, men det gör även att vi kan få mer glädje av sakerna vi älskar att omge oss med.

Den 24 maj ägnas en hel eftermiddag åt att upplysa Stockholms Auktionsverk Sicklas besökare om vilka bevarande åtgärder som kan höja värdet vid en eventuell försäljning, vilka vi kan göra hemma och vilka som alltid bör lämnas till proffsen.

– Det känns kanske som en enkel grej att till exempel byta klädsel på egen hand, men det kan också påverka andrahandsvärdet negativt. För samtidigt erbjuds många enklare tjänster hos erfarna tapetserare som kanske inte kostar en förmögenhet, men som förlänger din möbels livslängd och bevarar dess värde, förklarar platschef Hanna Hellberg.

Samtidigt ser Hanna och hennes kollegor att det behövs större allmän kunskap om den vardagliga möbelvården som man enkelt kan göra själv. Man kanske inte behöver köpa ett nytt köksbord, utan bara rätt produkter.

– Det är lätt att bli hemmablind och tro att köpa nytt är enda lösningen, istället för att underhålla det man har. Att olja in sin bordsskiva eller putsa sina smycken på rätt sätt är kunskaper som många saknar, men som vi gärna delar med oss av. Föremålens skick är alltid en avgörande faktor vid värdering och försäljning, så det kan löna sig på mer än ett sätt.

Att utbilda och öka kundernas medvetenhet kring vad som är möjligt, går dessutom åt båda hållen. Både säljare och köpare kan gynnas av att ha bättre koll.

– Det händer att vi får in fina stolar som man en gång köpt för mycket pengar, men om skicket är dåligt så påverkar det ganska mycket. Samtidigt kan det ju även vara skönt att ha de här kunskaperna som köpare, för att själv kunna bedöma skicket på en möbel man funderar på att köpa. En del av att uppmuntra återbruk är ju att hjälpa fler se potentialen i en möbel, och veta vilka skönhetsfel som går att åtgärda.

På plats:

Ninris Ramverk, svarar på frågor om inramning. Hur man väljer rätt storlek och typ av ram, eller passepartout.
Tapetserargruppen, berättar om vilken typ av åtgärder man kan göra hos en tapetserare och vad som är lätt att göra på egen hand.
Målerikonservator Nina Olivier, vet hur du skyddar din konst på bästa sätt. Svarar på frågor om rengöring av tavlor, lagning av dukar och annat spännande.
Ola Gejde, Act of Caring, pratar om vård av möbler och textil. Samt demonstrera rätt vård av trä, marmor och silver.

Våra specialister, finns givetvis också på plats och berättar om hur du bäst vårdar silver och andra metallföremål, rengör ljuskronor och tar gärna emot allmänna frågor.
Kl 12.00-13.00 kommer Leo Challis att berätta om hur man vårdar sin ljuskrona och tar hand om den på bästa sätt.

Foto: Act of Caring