OM DIESELVERKSTADEN

Dieselverkstaden är ett av Nackas kulturhus. I Dieselverkstaden finns en rad olika verksamheter som tillsammans bidrar till den sköna atmosfär som våra besökare ofta pratar om, "här kan man bara vara".

Huset är en gammal industrilokal, i taket finns en travers som ett minne från en svunnen tid. Den gamla byggnaden och dess historia bidrar mycket till den sköna stämningen, vi är många som älskar Dieselverkstadens fina tegelfasad. 

I huset finns Bistro Sickla som erbjuder lunch, middag och har ofta trevliga AW-erbjudanden. En restaurang som sommartid har en stor uteservering i perfekt solläge. 

Vill man fika finns Garden Kafé Sickla med mackor och smarriga bakverk, även dom har bord och stolar utanför vid söderväggen. Gott om plats för barnvagnar och barn med myror i brallan.

På bottenplan hittar du Nacka konsthall, den drivs av Nacka kommun och har en tydlig vision att hitta spännande samtidskonst och att välkomna både barn och vuxna som inte är frekventa konsthallsbesökare. Nacka konsthall vill att konst ska vara en del av miljön vi lever i, något som finns runt oss, som kanske berör oss eller kanske inte, det är som bekant i betraktarens öga det sitter, men det finns en ambition att väcka känslor.

Alldeles bredvid konsthallen hittar man Dieselverkstadens bibliotek, ett finfint bibliotek som drivs av en engagerad och kunnig personal som verkligen är med i tiden. Här kan du läsa tidningar, gå på kurs, sitta och plugga, låna film eller böcker. Hittar du inte det du söker kommer någon att hjälpa dig, tveka inte att rycka tag i någon av personalen.

En trappa upp från stora entrén ligger Klätterverket. En grym klätterlokal som passar både vana och ovana klättrare. Kurser för nybörjare och utmaningar för de mer avancerade. 

Vad hittar vi mer?

Lite bakom kulisserna finns formgivaren Carl Malmstens arkiv, Nacka lokalhistoriska arkiv och Kulturhuset Dieselverkstaden.

I Carl Malmstens arkiv finns ritningar och skrifter bevarade. Arkivarie Hanna Berndalen tar emot frågor per telefon eller mail från privatpersoner, auktionsfirmor, journalister och författare.

Nackas lokalhistoriska arkiv drivs av Nacka kommun och är en skattkista för den som vill lära sig mer om Nackas spännande historia och de människor som varit med om att forma den.

Kulturhuset Dieselverkstaden är även det en kommunal verksamhet och är de som har ansvar för lokaluthyrningen i Dieselverkstaden. KuD har också kurser och evenemang i egen regi, bland annat den populära babymålningen En tå i det blå, de alltid välbesökta Familjelördagarna och kreativa kurser på fritiden i keramik, målning, dans med mera. Kulturhuset Dieselverkstaden ansvarar även för en stor del av Nackas skolors kulturval, det är en enorm mängd skolföreställningar, kulturvandringar, skolbio och konsthallsbesök och workshops varje termin. Säg Dieselverkstaden till en skolungdom i Nacka och hen kommer berätta om något hen sett eller upplevt i huset.

Vi som jobbar i Dieselverkstaden vill gärna höra vad du tycker om oss, saknar du något, vill du hyra lokal, vill du ge beröm, klaga på något som inte fungerar? Hör av dig direkt, vi finns på mail info@dieselverkstaden.se eller 08-718 82 90.
Inne i Dieselverkstadens entré finns också möjlighet att lämna en handskriven lapp om man föredrar det.