Kvartersodling i Sickla

Dekorativ bild

Kvartersodling i Sickla

I hjärtat av Sickla hittar ni Cubegreens kvartersodling. Här odlas sallater, kål och örter med största omtanke om smak, kvalité och miljö. Skörden levereras till fots eller med cykel till butiker, restauranger och boende i Sickla med omnejd. Allt började med en passion för odling och mat. Genom Cubegreens förenas våra intressen och vår vision att ge fler tillgång till närodlade grönsaker. Med inspiration från det nordiska som såväl det internationella köket, brinner vi för att genom moderna odlingsmetoder upptäcka nya smaker. Varmt välkommen till vår kvartersodling i Sickla!

Hydroponisk odlingsteknik möjliggör hållbar odling året runt

Genom att odla på höjden sparar Cubegreens 99% av odlingsytan. Målet är att förse platser som inte har tillgång till åkermark med de färskaste, näringsrikaste och godaste grönsakerna året om och utan onödiga transporter, bekämpningsmedel eller mellanhänder. Inuti odlingen simuleras solljus, regn, temperatur, luftfuktighet och näringssammansättning – allt sådant som grönsaker behöver för att växa sig starka och goda.

hypodroniskodling.jpg

Inne i odlingen växer: gröna och purpurfärgade sallater, grönkål, svartkål, mangold, asiatiska kålsorter och en rad olika örter och ovanliga grödor som du annars inte hittar i butik eller på restaurang. Därtill odlas ett antal ovanliga supergrödor som producerar viktiga näringsämnen, så som omega-3, selen, järn och kalcium.

3 ton grönsaker per år

Eller 750 sallatshuvuden, 390 knippen med svartkål eller 1 750 krukor basilika i veckan kan produceras på odlingens yta om 30 kvm. För att uppnå samma produktivitet vid konventionell odling krävs en yta motsvarande 1,5 fotbollsplaner.

Ingen jord

Tack vare att Cubegreens odlar utan jord, kan de odla helt giftfritt, vilket gör skörden mer hälsosam. Samtidigt innehåller vattnet inte några gifter utan enbart näringsämnen. För att inte släppa ut näringen i sjöar och vattendrag när vattnet behöver bytas används det av Trädgårdsmästaren i Sickla för att vattna områdets plantering.

35 liter vatten/dag

Genom att ta tillvara på luftfuktigheten i odlingen sparas vatten som återförs till bevattningssystemet. Inne i odlingen förbrukas 0,4 l vatten för att
odla ett sallatshuvud jämfört med 13 l vid konventionell odling. Som jämförelse - det är ungefär lika mycket vatten som förbrukas om du duschar i 3 minuter.