Skapa balans i livet

Dekorativ bild

För de allra flesta människor handlar inte lösningarna på livspusslet om att göra bättre scheman och organisera sig smartare – det handlar istället om att förenkla sitt liv genom att välja och prioritera. I den här artikeln får du tankar och råd som kan hjälpa dig att bit för bit komma närmare ett mera balanserat liv som passar just dig bättre.Här är några tips för en bättre balans i livspusslet:


1. Gör en lista över de fyra, fem viktigaste sakerna i ditt liv. Vad värderar du mest? Vilka fyra, fem saker vill du ägna din tid åt? Att få ihop pusslet börjar med de här prioriteringarna och med att skapa utrymme i ditt liv för det du verkligen vill göra. Skriv gärna en lista på de här sakerna, så att du ser dem ordentligt.

2. Utvärdera dina åtaganden. Allt från jobbet, hemmet och barnens aktiviteter till dina fritidsaktiviteter och andra projekt. Tänk på vilka av de här aktiviteterna som verkligen ger dig det du vill ha tillbaka och jobba för att släppa eller förändra de aktiviteter som inte ger dig vad du vill ha.

3. Rensa kalendern. Det är det enda sättet att hålla sig stressfri idag. Att ha en fulltecknad kalender och vara styrd av den gör dig inte till en modern och cool person, det gör dig till kalenderns slav. Att se till att kalendern är tom från onödiga och meningslösa saker gör dig fri. Använd din fria tid till att göra saker som du tycker om. Ljug om du måste, men sträva efter fler blanka blad i kalendern.

4. Ät bättre idag och slipp doktorn i framtiden. Det hör i allra högsta grad till livspusslet att tänka på vad man stoppar i sig eftersom det får konsekvenser. Kanske inte i år eller om fem år, men om tio, tjugo år får det konsekvenser.

5. Lär dig att en gång för alla känna igen vad som stressar upp dig och gör en plan för vad du ska göra när det händer. Alla människor stressar, så när du går igenom tuffare perioder, se till att hitta de sätt att slappna av och hämta energi på som fungerar bäst för dig, så du är beredd nästa gång pulsen börjar skena.

6. Skapa morgon- och kvällsrutiner som gör dig glad och nöjd. På morgonen kanske du kan gå upp tidigare än de andra för att få en stund för dig själv. På kvällen kanske du tar ett bad eller gör något annat för att ta hand om dig själv. Gör saker till rutiner som startar och avslutar dina dagar som belöningar istället för att bli till stressmoment.

7. Hitta rätt perspektiv. Det är så lätt att slukas av det dagliga fixandet och trixandet, så att man ofta tappar balansen i tillvaron. Det som verkar viktigt i ögonblicket – att skicka ett mail eller att hitta rätt kläder för mötet nästa vecka – är oftast inte särskilt viktigt. Gör det till en vana att fråga dig själv:
Kommer det här att spela någon roll om en dag, en vecka eller om ett år? Om svaret är nej, så är det ett tecken på att du måste börja fundera på att skaffa rätt perspektiv på det du lägger ner tid och stress på.

8. Släpp något som inte är viktigt längre. Om du tar ett par steg tillbaka och tittar på dina aktiviteter och åtaganden, så kommer du garanterat att hitta någon eller några saker som bara slukar energi och tid till ingen nytta alls. Det som var en bra idé för några månader sedan kan ha förändrats till det sämre och att släppa taget gör dig friare.

9. Ta reda på vad förenkling innebär för dig. Är det att handla mat på nätet eller är det att veckohandla på måndagar? Det finns inget rätt svar. Leta bara efter sånt som du inte har lust att göra och fundera över hur du kan göra det enklare.

10. Lyssna på din kropp. Vad säger den dig? Jobbar du för hårt? Äter du inte tillräckligt bra mat? Om du håller din kropp glad, så kommer livet också att bli mycket enklare.

Källa: SmartareLiv

 

 

Tips för mer hållbara val

Hållbarhetsmärkningar såsom "Ett grönare val" "Bra val", m.fl. är vanligt förekommande i många butiker. De är oftast duktiga med att märka upp tydligt upp så att vi lättare ska kunna göra aktivta val.

En annan nyhet är de fasta schampobarsen som doftar fantastiskt. Serien heter Ethique och en shampoobar på 110 g motsvarar tre stycken plastflaskor fyllda med 350 ml vätska. Förpackningarna är dessutom komposterbara. Basen är kokosolja och löser effektivt smuts både i hårbotten och sminkrester i ansiktet. Doftar gott av kiwi, kokos och citrongräs. Sulfatfria så klart. Och perfekt när man är ute och reser. Priserna ligger runt 69 kr –299 kr beroende på storlekar.