Dekorativ bild

Den 15:e december mellan 11-17 är ni välkomna på julmarknad i Monteringshallen. Där kan ni botanisera bland utställare, lyssna på sång och stämningsfull musik. Utanför bjuds det på varm must och brända mandlar. Du kan även göra din egen julkrans, kom och var kreativ med oss, vi bjuder på allt material och hos krukmakaren kan man prova på att dreja, Tomten och hans nissar kommer självklart på besök, de står för roliga upptåg och överraskningar.

Utställare:


Andreas Heurlin Slöjdare – ger nedfallna grenar och träd nytt liv
Andreas Heurlin är hobbyslöjdaren som till vardags jobbar som psykoterapeut. Sitt intresse för slöjd, i första hand träslöjd, väckte han till liv för drygt 10 år sedan. Andreas tillverkar framförallt skedar och knivar i färskt trä men det händer även att han slöjdar till en skål, pall eller en stol. Andreas bor i lägenhet och mycket av det han tillverkar gör han vid diskbänken där det är bra ljus och sågspånen samlas upp i vasken. Den största utmaningen med att bo i lägenhet i stan är att tillgången till färskt trä att tälja med är begränsad. Avsaknaden av egen lövskog har gjort att Andreas återanvänder nedfallna grenar och träd som han hittar i närliggande skogar och parker. Perfekt då träden och grenarna får nytt liv!

Bestial – grafiska smycken föreställande djur.
Bestial erbjuder originella, färgstarka och grafiska smycken föreställande djur. Bestial grundades för två år sedan av Gwenaëlle som tidigare arbetade som grafisk designer. Alla smycken är hennes egen design och hon skapar dem för hand, med mycket tålamod, av pärlor. De största smyckena består av 25 olika färger och 1200 pärlor, som Gwenaëlle väver in en efter en. Ett gediget hantverk med andra ord. Naturen är en oändlig inspirationskälla för Gwenaëlle och hon spenderar mycket tid med att observera djur. Hon lär sig deras kännetecken, upptäcker deras beteenden, studerar deras färger, ansiktsdrag och letar efter rätt perspektiv.

Följ Bestial på Instagram: @be.bestial

Cubegreens driver och utvecklar kvartersodlingar i stadsmiljö.
Med hjälp av hydroponisk och vertikal odlingsteknik i fraktcontainrar förser vi stadsmiljöer med nyskördade och hantverksmässigt odlade grönsaker och örter året runt. Med vår hyperlokala skörd vill vi bidra till en hållbar livsmedelsförsörjning och till en mer smakrik och hälsosam livsstil.

Fjäderholmarna choklad – choklad från Stockholms närmaste skärgårdsö.
På Stockholms närmaste skärgårdsö, Fjäderholmarna, hittar ni Fjäderholmarna Choklad
Systrarna Birgitta och Ulrika startade företaget 2016 efter flera års caféverksamhet på ön. I butiken tempererar de choklad, målar och gjuter pralinskal och kakor, kokar frukt- och bärmarmelader och smaksätter ganacher. För att hitta de perfekta smakerna arbetar de mycket med våra historiska årtalssmaker men också smaker med inspiration från olika årstider. All tillverkning sker givetvis på ön så, ja, självklart - chokladen får åka båt!

Följ Fjäderholmarna choklad på Instagram: @fjaderholmarnachoklad

Hem & Hantverk – virkar sött till barn.
Bakom Hem och Hantverk står Malin. Enligt Malin är hon en helt vanlig tjej som för fyra år sen blev hooked på virkning. Så pass hooked att hon startade företaget Hem & Hantverk på sidan av sin vanliga sysselsättning. Malin virkar mest baby-och barnsaker, för att hon tycker att det är så sött. Ibland ger hon sig också på att virka heminredning.

Följ Hem & Hantverk på @hemochhantverk

KaliseKnit – stickade klassiker
KaliseKnit drivs av Felicia och namnet Kalise är hennes mellannamn som hon delar med sin mormor, personen som lärde henne att sticka. Felicias intresse för hantverk väcktes för flera år sedan men det var inte först i somras hon bestämde sig för att starta företag av sitt intresse. KaliseKnits vision är klassiska produkter med enkla mönster i färg. Just denna säsong är det ränder som genomsyrar produkterna.

Följ KaliseKnit på Instagram: @kaliseknit

Kransverkstad
För er som varit med under höstmarknaden och återbruksverkstad vet att våra pysselevent är populära. Nu kommer vi att skapa en kransverkstad för dig som vill göra din egen julkrans, helt kostnadsfritt. På plats finns allt material och expertpersonal till hjälp.

Made by Babi – handgjorda miljövänliga barnkläder och accessoarer.
För Madebybabi grundare Barbara Andor har design alltid varit ett stort intresse och redan i tonåren började hon designa och sy sina egna kläder. Men det var inte först 2018 då hennes son föddes som hon förstod vikten av hållbara och miljövänliga kläder till barn. Denna insikt fick henne att starta företaget Made by Babi. Made by Babi tillverkar handgjorda kläder och accessoarer till barn av miljövänliga tyger. Barbara strävar efter No waste och därför skapar hon accessoarer av de tyger som blir över från klädtillverkningen.

Följ Made by Babi på Instagram: @madebybabi

Vill du också bo på världen mest idérika berg?
Nobelberget bostad finns på plats för att prata mer om stadsdelen som nu håller på att byggas. Första kvarteret står klart redan hösten 2020.
Vill ni veta mer? Besök Nobelbergets hemsida: https://www.nobelberget.se/

OlgaT – unikt hantverk av ekologiskt tyg och återbrukat läder.
Den kreativa skånskan, bosatt i Stockholms skärgård, som älskar att skapa och alltid har något projekt på gång. Så beskriver Mari Karlsson, pysslaren bakom OlgaT sig själv. Med konstnärer och sömmerskor i släkten har det sedan Mari var barn alltid pysslats i någon form. Namnet OlgaT är en förkortning av det gamla smeknamnet Olgatrassel och precis som namnet är Maries hantverk unikt, originellt, ofta lekfullt men också klassiskt i sitt uttryck. Tygerna är ekologiska och lädret är ofta återbruk.

Följ OlgaT på Instagram: @olgatdesign

Ostmakeriet – det småskaliga hantverksmässiga mejeriet på Rindö.
I en gammal maskinverkstad på det före detta regementsområdet på Rindö finns Ostmakeriet.
Ostmakeriet drivs av makarna Anna och Jocke Kälvebrand som ystat ostar sedan 2011. Mjölken till ostarna hämtar de på Öster Grytinge Gård, en mjölkgård i Södra Roslagen. På gården finns cirka 60 mjölkande kor av raserna Holstein och Ayrshire. Här är kärleken till djuren stor och det mesta av djurens foder odlas på gården. De får ingen palmolja, sojabönor eller majs vilket gör att mjölken blir mycket fin och passande att ysta kvalitetsostar av. På Ostmakeriet ystas ett 10-tal olika ostsorter, alla med sin egen speciella karaktär. Flera av ostarna har vunnit priser och fått fina omdömen av både kockar och ostmästare, nationellt och internationellt.

Följ Ostmakeriet på Instagram: @ostmakeriet
Facebook: Ostmakeriet på Rindö

PATTERN ME BRIGHT – lyfter fram historiska kvinnor genom mönster.
PATTERN ME BRIGHT designar mönster baserat på kvinnohistoria. Grundaren Gina fick idén när hon studerade mönsterdesign för fyra år sedan. Frustrationen, hon länge känt, över historieböckernas frekventa förbiseende av betydelsefulla kvinnor och hennes intresse för design blev starten för PATTERN ME BRIGHT. Designprocessen utgår från en historisk research och mönstren appliceras på produkter som en kan bära med sig och hämta kraft och inspiration ur - just nu framförallt i form av anteckningsböcker, necessärer och sjalar. Bland mönstren kan bland annat Marie Curie, Elin Wägner och Ester Blenda Nordström hittas. Ginas vision är en värld som skildrar historien jämlikt, där det är lika självklart att få ta del av kvinnornas olika liv såväl som männens i skolans läroböcker. I väntan på det vill PATTERN ME BRIGHT vara ett visuellt fönster mellan då och nu. Eftersom det är genom att veta varifrån vi kommer som vi tillsammans kan röra oss framåt och bryta gamla mönster.

Följ PATTERN ME BRIGHT på Instagram: @patternmebright

Riltons Vänner – från nordisk vokalpop till nordiska vokalpip.
Sedan starten 1999 på Stockholms Musikgymnasium har A cappella-gruppen Riltons Vänner hunnit släppa sex album och gjort över 1000 framträdanden i bland annat Sverige, Tyskland, Frankrike, USA och Japan. De har mottagit många priser och fina recensioner, inte minst internationellt. Musiken som Riltons Vänner framför spänner över flera genrer – från nordisk vokalpop till nordiska vokalpip. Ibland covers, ofta originalmusik. Alltid a cappella. Bredden syns även i Riltons Vänners många olika samarbeten. De har jobbat och uppträtt tillsammans med Henrik Dorsin, Rigmor Gustafsson, Magnus Lindgren, Åsa Jinder och Janne Schaffer för att nämna några.

Följ Riltons Vänner på Instagram: @riltonsvanner
Facebook: Riltons Vänner

Stenhårt – skulpturer i lera och avgjutningar i betong.
Stenhårt startades 2012 av Annalena Senke hemma i hennes källare utanför Jönköping. Annalena har alltid varit kreativ och med en beklädnadsteknisk bakgrund samt estetisk grundutbildning var valet att arbeta med skapande enkelt. Idag bor Annalena i Stockholm och det är också härifrån hon bedriver sin verksamhet. För det mesta skulpterar hon i lera och gör egna former i vilka hon gjuter betong. Som komplement händer det att hon använder sig av tenn och ull. Förutom tomtar med långa luvor och skägg skulpterar hon mycket djur och lite annat smått och gott.

Följ Stenhårt på Instagram: @stenhart_av_annalena_senke

Säby Gård – lokalproducerad rapsolja.
På Ingarö i Stockholms skärgård ligger Säby Gård som drivs av Mikael, som är tredje generationens bonde på gården, och hans fru Åsa. Genom åren har det bott både hästar och kor på gården men idag fokuserar verksamheten på spannmålsodling och potatis. Sedan hösten 2012 driver Mikael och Åsa även sitt eget rapspresseri där de kallpressar både vårraps och höstraps till en härlig gyllengul rapsolja, naturligtvis av raps odlad på Värmdö och Ingarö och helt utan tillsatser. Att kunna vara med under hela processen från sådd till flaska är något de är väldigt glada och stolta över, ett riktigt svenskt småskaligt mathantverk. Rapsoljan har fått vara med på allt från tävlingen Årets kock till prinsbröllop. Till julmarknaden har de med sig tre olika sorters rapsolja. Den som tillverkas av den senaste skörden och pressas i detta nu, den som tillverkats av fjolårets skörd (torkans år) och har tydlig smak av valnöt samt den vanliga sorten.

Följ Säby Gård på Instagram: @sabygardingaro

Tove Wätte Jewelry – designar smycken av återvunnet silver och guld.
Tove Wätte Jewelry består av Tove Wätte som är en självlärd smyckesdesigner. Tove designar smycket av återvunnet silver och guld. Idén till företaget kom efter en volontärresa till Lesbos för tre år sedan då Tove önskade samla in pengar till kvinnor på flykt. Hon designade ett smycke som hon sålde och pengarna hon fick in gick direkt vidare till kvinnorna – där de behövdes som mest.

Följ Tove Wätte Jewelry på Instagram: @tovewattejewelry

Trapphustavla – personliga tavlor av återbruk.
Trapphustavla skapar personliga tavlor för visdomsord, svordomar, politik eller helt enkelt hederliga ”här-bor-skyltar”. Tavlorna skapas av Lovisa, som driver företaget, med hjälp av spårade träskivor och återbrukade ramar. Passar perfekt som gåva till dopet, födelsedagen, bröllopet eller julen.

Följ Trapphustavla på Instagram: @trapphustavla
Facebook: Trapphustavla

WirkWeark by Beata – passionerad och kärleksfull virkning.
Nina driver företaget WirkWeark by Beata som handvirkar mössor och luvor med stor omsorg och kärlek i varje liten maska. För Nina är virkning passion och ren glädje, vilket märks i hennes verk. Varje mössa är unik i sitt slag precis som de människor som bär dem, enligt Nina. Lekfullhet i färg och form är viktiga ingredienser för Nina, något som verkligen syns på hennes mössor och luvor. Ninas drivkraft till nya virkäventyr är glädjen hon ser hos de som bär hennes mössor och luvor.

Följ WirkWerk by Beata på Instagram: @wirkwerkbybeata

Värmdö Musteri – med smak av sommaren och hösten.
Värmdö Musteri bevarar sommarens och höstens smaker. De gör must, dryck, sylt, saft och geléer från den finaste frukt och de godaste bär. Värmdö musteri arbetar alltid med råvaran från grunden. De pressar, kokar och fyller på allt på plats i musteriet på Värmdö. Värmdö musteri drivs av Malin och Nikolaj Skjernov. Deras genuina intresse för mat och dryck var det som fick dem att starta verksamheten 2008. Varje år framställer Värmdö musteri sortspecifik must på minst 40 olika sorter till försäljning. Äppelmusten består till 100% av pressade fina svenska äpplen. Lågpastöriserad, inget socker, inga tillsatser. Det känns på smaken!

Värmdö musteri och Sickla bjuder de 500 första besökarna på varm must.

Följ Värmdö Musteri på Instagram: @varmdomusteri