Från industri till levande stadskvarter

Dekorativ bild

Från industri till levande stadskvarter

Den som besöker Sickla märker snart att stadsdelen har något alldeles eget. Hit har människor och företag sökt sig i hundratals år och det industrihistoriska arvet märks i allt från arkitektur till den nyfikna och utforskande atmosfär som är så typisk för området. Här är det norm att tänka och göra annorlunda. Redan idag arbetar ungefär 8 000 personer här – vägg i vägg med såväl butiker, restauranger och kultur som bostäder, kreativa mötesplatser och skolor. Nu tas nästa steg när ytterligare 7 000 nya kontorsplatser och 1 500 bostäder ska utvecklas i de industrihistoriska kvarteren.

Just nu byggs det en hel del i Sickla. Det blir bostäder på Nobelberget, hotell vid Marcusplatsen och vid tvärbanan har Curanten, ett helt hus för vård och hälsa, precis öppnat. Samtidigt pågår förberedelserna för stationshuset och nya tunnelbanan och Sickla galleria byggs ut för att ge rum för både mer handel och fler parkeringsplatser.

Området är minst sagt under kraftig expansion och utveckling. Bakom projekten ligger fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, som har varit med och utvecklat Sickla sedan 1997. Att bevara de industrihistoriska miljöerna är viktig del i utvecklingsarbetet och i Sickla möts man av en unik atmosfär av gammalt och nytt.
Ambitionen är att skapa en plats där människor trivs, där kultur, restauranger, handel och service ligger vägg i vägg med kontor och bostäder. Redan idag har cirka 5 000 personer sin arbetsplats i området och inom en tioårsperiod väntas Nacka växa med över 20 000 nya kontorsarbetsplatser och 14 000 bostäder.
– Vi ser Sickla som en plats med fantastiska förutsättningar och satsar stort på den fortsatta utvecklingen av området. Redan idag pågår flera olika projekt som alla spelar en stor roll i det som kommer att vara en av Stockholms mest attraktiva platser, säger Håkan Hyllengren, affärsutvecklingschef för Sickla på Atrium Ljungberg.
På Nobelberget byggs nu flera bostäder och de gamla industribyggnaderna Formalinfabriken och Panncentralen bevaras för att ge plats åt både kreativa näringar, community kitchen och förskola. De första bostäderna är inflyttande och klara.

Bostäder på Nobelberget

 

Den gamla tapetfabriken vid Marcusplatsen byggs om till hotell och i juni 2021 öppnar Clarion Collection Hotel Tapetfabriken med en stor lobbyyta med restaurang, eventytor och konferenslokaler.
Intill tvärbanan har Curanten öppnat, ett helt hus för vård och hälsa.

Hälsohuset Curanten

 

I samma kvarter påbörjas nu också förberedelserna för nya tunnelbanestationen i Sickla där det finns planer på ett 23 våningar högt stationshus.

Stationshuset i Sickla - en 23 våningar hög byggnad

 

Som en naturlig följd av alla utvecklingsprojekt i området förväntas antalet människor som vistas i och besöker Sickla att öka. Därför har nu en utbyggnad av Sickla galleria påbörjats, för att ge rum åt både fler parkeringsplatser och mer yta för handel.
– Vi ser stora möjligheter att både tillföra nya saker och utveckla befintliga verksamheter när det kommer till restauranger, besöksattraktioner och handelsplatsen”, fortsätter Håkan Hyllengren.
– Vi vill också testa nya koncept. Ett exempel på det är Leveriet, ett innovativt paketombud med hög servicegrad, där vi integrerar e-handeln i fysiska miljöer. Ett annat exempel är Cubegreens, där man kan
köpa ”härodlade” grönsaker direkt från en odlingscontainer mitt i Sickla.
– Atrium Ljungberg är måna om att Sickla ska vara en trevlig plats att vara på även under byggperioden. Till exempel kan man inte se en enda byggbod i området. ”Vi har istället valt att frigöra andra lokaler till detta. Vi vill att alla våra platser ska ha en själ. Här ska alla trivas. Rummen mellan husen är till för människor, inte byggbodar, avslutar Håkan.

Hotell Tapetfabriken